«Λουκία Ρικάκη, η «ψυχή» του Ecofilms 2010»

Λουκία Ρικάκη, η «ψυχή» του Ecofilms 2010

του Θόδωρου Γιαχουστίδη

 

Η Λουκία Ρικάκη δηλώνει φύσει αισιόδοξη

Πλάκα - πλάκα, όποιο εγχώριο κινηματογραφικό φεστιβάλ κι αν κοιτάξεις, η Λουκία Ρικάκη βρίσκεται από πίσω του! Είτε ως εμπνευστής είτε ως καλλιτεχνικός διευθυντής είτε απλά ως εργαζόμενος - συνεργαζόμενος σε επιτελική θέση. Και γυρίζει ταινίες και γράφει βιβλία. Γυναίκα με τα πόδια στη γη και το κεφάλι στα σύννεφα...

Το φεστιβάλ Ecofilms είναι δικό της παιδί. Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που απαρτίζεται με ταινίες οι οποίες αφορούν οικολογικά θέματα. Που εστιάζει στην οικολογία. Μια συνέντευξη με την κ. Ρικάκη, λοιπόν, είναι έτσι κι αλλιώς εκ προοιμίου ενδιαφέρουσα:

Το Ecofilms ετοιμάζεται για την 10η διοργάνωσή του. Είστε ευχαριστημένη από την έως τώρα πορεία του;

Όταν ξεκινήσαμε πριν από δέκα χρόνια είχαμε κάτι αντίστοιχο στο μυαλό μας. Για να πω την αλήθεια δεν ξέραμε ότι θα βρίσκαμε τόσο θερμούς συνομιλητές που θα αγκάλιαζαν έτσι την ιδέα μας. Οπότε εδώ είμαστε ακόμη σε θερμές αγκαλιές και φιλίες με ανθρώπους που σκέφτονται και πράττουν έξω από τη σύμβαση, που ξεφεύγουν από την αδράνεια και τη γκρίνια, που χαμογελούν στην κάθε μέρα και χαίρονται τον ήλιο, την ξυπολυσιά κι έχουν ανοικτό μυαλό.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του φεστιβάλ;

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ενός θεσμού που συνεχίζει τις δράσεις του. Οφείλει να μην λιμνάζει, να μην επαναλαμβάνεται, να φροντίζει πάντα να αφουγκράζεται και να προβάλλει ότι νέο συμβαίνει στον κόσμο, να μην επαναπαύεται. Επιδιώκουμε μια συνεχή βελτίωση.

Ποιοι οι στόχοι της διοργάνωσης;

Κάθε χρόνο φιλοξενούμε ότι πιο όμορφο, αισιόδοξο και πολύχρωμο έχει να δείξει ο πλανήτης σε σινεμά που δεν ποζάρει στο ταμείο αλλά αντανακλά ως καθαρός καθρέφτης την ψυχή μας. Κι αυτή η επιλογή δεν μας πρόδωσε ποτέ. Γι' αυτό και το κοινό του φεστιβάλ αυξάνεται. Οι σχέσεις μας με τους δημιουργούς μεταγράφονται σε όλο και πιο στενό βαθμό συγγένειας. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι που ούτε που αντιλαμβάνονται με τι υλικά ανθίζει τέτοιος κήπος, μπορεί να σκιάζει κατά καιρούς τον ουρανό μας αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει ότι πρέπει να επιμένουμε, όχι για να τους πείσουμε, αλλά για να υπάρχουμε ερήμην κάθε συστήματος που κωφεύει.

Θεωρείτε ότι το φεστιβάλ καταφέρνει να παίξει κι έναν ρόλο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με την οικολογία;

Οι ταινίες που προβάλλουμε στο φεστιβάλ δυναμιτίζουν την προπαγάνδα της μικρής οθόνης με βόμβες και σκέψεις πολύ επικίνδυνες που δεν ανιχνεύουν τα μηχανήματα ασφαλείας των συστημάτων παραγωγής ανόητων πολιτών. Προτείνουν λίγη νόηση στην κάθε μέρα. Όλοι οι ευαίσθητοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι σήμερα είτε είναι οικολόγοι είτε απλά έλλογοι, δεν στέκονται ως ζόμπι μπροστά στη μικρή οθόνη για να πάρουν οδηγίες πως θα καταναλώσουν.

Υπήρξε ταινία που ανακαλύφθηκε στη Ρόδο για να ακολουθήσει μετά διεθνή καριέρα στα ανά τον κόσμο κινηματογραφικά φεστιβάλ;

Βεβαίως. Πριν από 3 χρόνια η ταινία «Surya» και πέρσι η ταινία «El regalo de la Pachamama». Πολλές ταινίες πλέον επιλέγουν να πρωτοπαρουσιαστούν στη Ροδο όπως χαρακτηριστικά έγινε πέρσι με την ταινία του Πολ Σμάζνι «El Sistema» την οποία τελείωσε δύο μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία του φεστιβάλ.

Η οικονομική κρίση σάς επηρεάζει;

Το σινεμά που φιλοξενεί το δικό μας φεστιβάλ αποτελεί αντίδοτο στην κρίση. Στρέφουμε τα ματιά στη μεγάλη οθόνη κι αναζητούμε εκείνη την καθαρή σκέψη που επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με την αρμονική διαβίωση... Εννοείται ότι όσον αφορά τα οργανωτικά μας και τα οικονομικά μας είμαστε πολύ στριμωγμένοι όπως όλοι, αλλά επιμένουμε ότι κάνουμε κάτι πολύτιμο και το φροντίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα της εποχής μας;

Το ότι φαίνεται να έχουμε ξεχάσει τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη η αληθινή ζωή. Η κρίση δεν είναι οικονομική μόνο αλλά κυρίως ηθική. Για πολύ καιρό μαθαίνουμε να ζούμε λάθρα και δυσανάλογα με τον παραγόμενο πλούτο. Ας αναρωτηθούμε τι ακριβώς χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει; Αναρίθμητες συσκευές; Πανάκριβα τροχοφόρα; Πανάκριβα ρούχα; Πανάκριβη ευτελή διασκέδαση; Όσο πιο ευτελή τόσο πιο ακριβή; Τι ακριβώς χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει;

Υπάρχει τόσο μεγάλη παραγωγή σχετικών ταινιών ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις με το αντίστοιχο τμήμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης;

Απολύτως. Εξάλλου έχουμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στις επιλογές μας. Πολύ σπάνια από τις 100 ταινίες μας να συμπέσουμε σε 3, το πολύ 4. Στη Ρόδο αποφεύγουμε συνειδητά να φιλοξενούμε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ και βεβαίως τις τηλεοπτικές δημοσιογραφικές σειρές καθώς κρίνουμε ότι έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και το ντοκιμαντέρ του δημιουργού που φιλοξενούμε και αναζητούμε εμείς ως κινηματογραφικό φεστιβάλ. Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ φυσιογνωμία με έντονη ροπή προς τα ειδησεογραφικά και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, οπότε πλέον οι επιλογές μας αποκλίνουν όλο και περισσότερο.

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη που σας παρέχει ο Δήμος;

Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε φεστιβάλ.

Βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ σχετικά με το ελληνικό σινεμά;

Το ελληνικό σινεμά από μόνο του, δυστυχώς ερήμην της επίσημης πολιτείας, αναζητά δυναμικά τη φυσιογνωμία του με νέες φωνές που εμφανίζονται δυναμικά. Πιστεύω ότι ενώ γίνεται μεγάλη πρόοδος στη φόρμα, στην αναζήτηση αφηγηματικού στυλ, στη βελτίωση της τεχνικής, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο περιεχόμενο και τη θεματική που προτείνουν οι ελληνικές ταινίες. Υπάρχει μια αντανάκλαση μόνο μιας πολύ περιορισμένης θεματικής στην ελληνική ταινία ενώ η ελληνική κοινωνία, παρ' όλα τα γκρίζα σενάρια που μας πλασάρουν καθημερινά, έχει υπέροχους ανθρώπους που φτιάχνουν υπέροχα πράγματα, που ζουν σε υπέροχους τόπους, που αφουγκράζονται καθημερινά τη ζωή τους, λειτουργούν ταπεινά με σεβασμό προς τον άλλον σε αρμονία με τα πραγματικά πολύτιμα συστατικά της ζωής. Είμαι από φύση αισιόδοξη και παλεύω για το φως σε όλα τα στάδια του τούνελ οπότε εννοείται ότι βλέπω φως και το διεκδικώ.

Ετοιμάζετε και μια ταινία, το «Είσαι ο καθρέφτης μου». Περί τίνος πρόκειται και πότε θα είναι έτοιμη;

Είναι μια υβριδική ταινία, ένα ας πούμε δοκίμιο με θέμα την ομορφιά. Είναι επίσης μια διαδραστική ταινία καθώς ξεκίνησε από το ίντερνετ, από ένα μπλογκ που δημιούργησα: http://youmymirror.blogspot.com Θα αργήσει κάμποσο να ετοιμαστεί. Τώρα μοντάρουμε το πρώτο μέρος γιατί θα γίνει σε διάφορα στάδια, καθώς είναι απολύτως ανεξάρτητη παραγωγή. Πάντως πιστεύω ότι είναι μια προφητική ταινία. Τα πρώτα γυρίσματα έγιναν πέρσι και μου κάνει εντύπωση τώρα που μοντάρω, πως τόσοι άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, που ανταποκρίθηκαν στο μήνυμα που έστειλα με το μπουκάλι στην απέραντη θάλασσα του ίντερνετ συνομίλησαν για ότι θεωρούν πολύτιμο πολύ πέρα από τους ληστρικούς οίκους αξιολόγησης που μας κλέβουν την ομορφιά και μας αποπροσανατολίζουν αν τους αφήσουμε.

INFO
Το 10ο φεστιβάλ Ecofilms θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο από τις 22 έως και τις 27 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα www.ecofilms.gr

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος (τελευταία επίσκεψη: Ιούνιος 2014)

Η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε τμηματικά στην εφημερίδα Ροδιακή